02 June 2018

Michael Jackson On the Wall

Πώς ο Michael Jackson επηρέασε τη σύγχρονη τέχνη του 20ου και του 21ου αιώνα

Andy Warhol

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου πρόκειται να φιλοξενήσει μια έκθεση πραγματικό ορόσημο, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Michael Jackson, με τίτλο «Michael Jackson: On the Wall». Το βασικό θέμα της έκθεσης θα είναι το πώς ο Jackson επηρέασε με τη δουλειά του μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τέχνης, από τον Andy Warhol μέχρι την Isa Genzken. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Dr. Nicholas Cullinan, διευθυντής της πινακοθήκης.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι του 2018, έτσι ώστε να συμπίπτει και με τα 60α γενέθλια του Βασιλιά της Ποπ (29 Αυγούστου), και θα καλύπτει διάφορες γενιές καλλιτεχνών από όλες τις πλατφόρμες δημιουργίας.

Ο Michael Jackson παραμένει ακόμη και μετά θάνατον μία από τις πλέον επιδραστικές και σημαντικές φιγούρες του 20ου αιώνα, στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, και η κληρονομιά του συνεχίζει να επηρεάζει και τον 21ο αιώνα. Το έργο του αναγνωρίζεται ιδιαίτερα στους τομείς της μουσικής, των μουσικών βίντεο, του χορού, της χορογραφίας και της μόδας, αλλά η συμβολή του στη σύγχρονη τέχνη είναι ένα πεδίο που δεν έχει εξερευνηθεί όσο του αρμόζει – και αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά το θάνατό του, η κληρονομιά του Michael Jackson παραμένει ισχυρή. Οι πωλήσεις των δίσκων του αυξάνονται συστηματικά, οι μικρού μήκους ταινίες για τη ζωή του εξακολουθούν να προβάλλονται και οι αμέτρητοι φαν του συνεχίζουν να παραμένουν πιστοί στο είδωλό τους. Όλα αυτά κάνουν τον Jackson, ως έναν καλλιτέχνη-κοινωνικό φαινόμενο, πιο επίκαιρο από ποτέ.

Για πρώτη φορά, η έκθεση «Michael Jackson: On the Wall» θα συγκεντρώσει σε ένα μέρος έργα από περισσότερους από 40 καλλιτέχνες, τα οποία συλλέχθηκαν από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων νέων έργων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση.

Η έκθεση «Michael Jackson: On the Wall» θα παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου από τις 28 Ιουνίου έως τις 21 Οκτωβρίου 2018.

 Kehinde Wiley

 David LaChapelle


No comments:

Post a Comment