19 June 2018

King of Pop

Ο Michael Jackson άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της μουσικής και θα παραμείνει στο διηνεκές ως ένα «ζωντανό» σύμβολο.


Στις 25 Ιουνίου συμπληρώνονται εννέα χρόνια από την ημέρα όπου (το 2009) ο αξεπέραστος και χαρισματικός θρύλος Michael Jackson «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών, αφήνοντας ένα αναντικατάστατο κενό και μία αμύθητη συνεισφορά που θα επηρεάζει και τις επόμενες γενιές.

Απίστευτα καινοτόμος και με ακαταμάχητα ατού το απαράμιλλο στιλ και την εκθαμβωτική σκηνική παρουσία, ο «Βασιλιάς της Pop» πέρασε στο πάνθεον της μουσικής αποτελώντας κεντρική φιγούρα της pop κουλτούρας επί τέσσερις συνεχόμενες δεκαετίες. Με το έργο του έσπασε τα φυλετικά εμπόδια και μετέτρεψε το μέσο σε μορφή τέχνης και διαφημιστικό εργαλείο.

Με μερικά από τα πιο επιτυχημένα, επιδραστικά, εμβληματικά και ακριβότερα μουσικά video στα χρονικά («Scream», «Thriller», «Beat It», «Billie Jean») άλλαξε τα δεδομένα για τους αφροαμερικανούς καλλιτέχνες και έθεσε νέα στάνταρ στο επίπεδο της παραγωγής.

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1958 στην πόλη του Gary στην Ιντιάνα των Η.Π.Α., όντας το όγδοο από τα δέκα παιδιά του Joe (Joseph) και της Katherine Jackson.


Η πρώτη επαφή του Michael Jackson με τη μουσική ήταν στην τρυφερή ηλικία των έξι ετών, συμμετέχοντας στο οικογενειακό συγκρότημα των «The Jackson 5» μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια του Jackie, Tito, Jermaine και Marlon Jackson. Ήταν το πρώτο γκρουπ που έκανε ντεμπούτο στο «Billboard Hot 100» με τέσσερα διαδοχικά No1 hits.

Το καλλιτεχνικό «μικρόβιο» του βενιαμίν του σχήματος που κατείχε ήδη το ρόλο το κεντρικού τραγουδιστή ήταν τόσο ισχυρό, όπου το 1971 -σε ηλικία 13 ετών- ξεκινά τη σόλο καριέρα του. Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του, «Got To Be There» κυκλοφόρησε το 1972.

Στη λαμπερή σταδιοδρομία του ηχογράφησε δέκα άλμπουμ, με το τελευταίο, το «Invicible», να κυκλοφορεί το 2001. Μετά το τέλος της ζωής του ακολούθησαν δύο δουλειές με ακυκλοφόρητο υλικό του, το «Michael» (2010) και το «Xscape» (2014).


Ο Michael Jackson διαθέτει το εμπορικότερο άλμπουμ όλων των εποχών, το «Thriller» και έχει αναγνωριστεί από τα βραβεία Guinness ως «Ο πιο Επιτυχημένος Διασκεδαστής Όλων των Εποχών».

Σημείωσε αναρίθμητα επιτεύγματα που κανείς δεν πρόκειται να ξεπεράσει ποτέ και κατέκτησε κυριολεκτικά εκατοντάδες βραβεία που τον αναδεικνύουν στον πιο βραβευμένο καλλιτέχνη στην ιστορία της pop μουσικής. Μεταξύ πολλών, του έχουν απονεμηθεί 13 βραβεία Grammy, συν το » Grammy Legend Award» και το «Grammy Lifetime Achievement Award».

Μνημειώδεις έχουν μείνει και οι συναρπαστικές χορευτικές επιδόσεις του Michael Jackson τόσο επί σκηνής όσο και στα video clip, σε εμφανίσεις όπου έγιναν διάσημες τεχνικές όπως το περίφημο «moonwalk» και «robot», τις οποίες ονόμασε ο ίδιος.


Η περιπετειώδης προσωπική ζωή του και η ανεξήγητη μανία να αλλάξει ολοκληρωτικά την εμφάνισή του με αλλεπάλληλες πλαστικές επεμβάσεις επισκίαζε συχνά την τεράστια φήμη του.

Παρ’ όλα αυτά, το σπάνιο ταλέντο και η αστείρευτη επιρροή του παγκόσμιου φαινομένου που άκουγε στο όνομα Michael Jackson παραμένουν αδιαμφισβήτητα.

Πηγή : Hit-Channel

No comments:

Post a Comment