23 January 2019

Bad Official Video

Το μουσικό βίντεο του Bad από το ομώνυμο άλμπουμ του 1987.




Ολόκληρο το μουσικό βίντεο του Bad είναι ταινία μικρού μήκους διάρκειας 18 λεπτών που γράφθηκε από τον Ρίτσαρντ Πράις, με διευθυντή τον Μάρτιν Σκόρσεζ. Το βίντεο έχει πολλές παραπομπές στην ταινία West Side Story, ειδικά στην ακολουθία Cool. Το βίντεο επηρεάστηκε όχι μόνο σκηνικά, αλλά και μερικά μέρη της χορογραφίας του επηρεάστηκαν από την ταινία. Ο χορογράφος Τζέφρεϊ Ντάνιελ δέχθηκε την επιρροή, αν και δήλωσε ότι προσπάθησε να κάνει μια πιο σύγχρονη εκδοχή της ταινίας. Ο Ντάνιελ σχολίασε, «Είναι σαν ένα τρένο που έρχεται κατά μήκος της οθόνης […] και αυτή ήταν η επίδραση που έψαχνα και δούλευα για αυτή».

Στο βίντεο, ο Μάικλ παίζει τον φοιτητή Ντάριλ. Ο Ντάριλ φθάνει για βρει το σπίτι του άδειο (τον ρόλο της μητέρας του έπαιξε η Ρομπέρτα Φλάκ), αλλά τον υποδέχονται οι παλιοί του φίλοι, με αρχηγό τον Μίνι Μαξ (Γουέσλεϊ Σνιπς) και περνά ένα απόγευμα μαζί τους. Στην αρχή οι σχέσεις τους είναι φιλικές, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται όταν η συμμορία συνειδητοποιήσει το πόσο έχει αλλάξει ο Ντάριλ, και ιδίως το πόσο άβολα έχει γίνει με τις τάσεις τους προς τη μικροεγκληματικότητα. Σε μια προσπάθεια να δείξει στους φίλους του ότι παραμένει «κακός», ο Ντάριλ τους παίρνει σε ένα σταθμό μετρό (The Hoyt Schermerhorn Station) όπου προσπαθεί να κλέψει ένα γέρο αλλά αποφασίζει να μην το κάνει στην τελευταία σκηνή. Ο Μίνι Μαξ επιτιμά τον Ντάριλ και του λέει ότι δεν είναι πλέον κακός. Αφού δέχεται και άλλες κατηγορίες από τον Μίνι Μαξ, το βίντεο αλλάζει χρώμα (από μαυρόασπρο σε χρωματιστό) και ο Ντάριλ, ο οποίος είναι ντυμένος από πάνω ως κάτω με μαύρο δέρμα και έχει πίσω του διάφορους χορευτές, τραγουδά το Bad και χορεύει. Επιμένει ότι η αρχηγία του Μαξ ήταν καταστροφή για τον Ντάριλ, και ξαφνικά οι φίλοι του συμφωνούν μαζί του, και μετά από μια τελική χειραψία, φεύγουν και αφήνουν τον Ντάριλ. Η σκηνή αποκτά μαυρόασπρο χρώμα και ο Ντάριλ, με τα αρχικά του ρούχα, τους βλέπει που φεύγουν.

Το μουσικό βίντεο συμπεριλήφθηκε στα βίντεο άλμπουμ Video Greatest Hits – HIStory (long version στο DVD και short version στο VHS), Number Ones (short version) και Vision (long version).



Το μουσικό βίντεο έλαβε υποψηφιότητα στα 1988 MTV Video Music Awards. Το βίντεο, μαζί με το βίντεο για το The Way You Make Me Feel, ήταν υποψήφιο στην κατηγορία Best Choreography. Μετά τον θάνατο του Τζάκσον, τον Ιούνιο του 2009, η Λετίτια Τζέιμς, μέλος του τοπικού Συμβουλίου, προσπάθησε να πείσει τις αρχές να μετονομάσουν ή να συνονομάσουν τον σταθμό ή να κρεμάσουν μια πλάκα προς τιμή του Τζάκσον, αλλά το αίτημα της δεν έγινε αποδεκτό από την Αρχή Μεταφοράς Μετρό (ΑΜΜ) της Νέας Υόρκης, τον Σεπτέμβριο του 2009. Η Τζέιμς δήλωσε ότι σχεδίαζε να οργανώσει κίνηση αναφοράς για να πείσει τις αρχές να επανεξετάσουν την απόφαση τους. Σχολίασε, «Έχοντας τον Μάικλ Τζάκσον να επισκέπτεται και να χορεύει στον σταθμό είναι τεράστια τιμή όχι μόνο για το Μπρούκλιν, αλλά και για τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1980 […] Με το να μετονομάσουμε τον σταθμό προς τιμή του θα το βάλει στον χάρτη και θα επιβεβαιώσει ότι οι άνθρωποι δεν θα το ξεχάσουν».

Πηγές: michaeljacksonVEVO / Youtube / Picture / Wikipedia

No comments:

Post a Comment